GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
30 Ocak 2018 Salı 12:03

İntegral'den çok çarpıcı araştırma: İzmirli, İzmir'den memnun mu?

Araştırmaya göre İzmirliler İzmir’de yaşamaktan son derece memnun. Memnuniyet oranı yüzde 81,2 çıkarken kısmen memnunum diyenlerin sayısı yüzde 12,5 oldu. Yüzde 6,4'lük dilim ise memnuniyetsizliğini belirtti.

İzmir merkezli araştırma şirketi İntegral, ses getirecek bir çalışmaya daha imza attı. Yeni yılın ilk araştırmasında İzmirlilerin kente ve ülkeye bakışını ölçen İntegral, siyasi gündemin önemli sorularına da yanıt aradı. İzmir’in 11 metropol ilçesinde 25 Aralık 2017-5 Ocak 2018 tarihleri arasında 600 katılımcıyla yüz yüze görüşerek gerçekleştirilen araştırmada çarpıcı sonuçlara ulaşıldı.

İZMİR’İ ÖZEL YAPAN ÖZELLİĞİ… 
Katılımcılara yöneltilen ‘Genel olarak İzmir’de yaşamaktan ne derece memnunsunuz sorusuna İzmirlilerin yüzde 81 oranında “Memnunum” yanıtı gelirken yüzde 12,5 ‘kısmen memnumum’ dedi. İzmir’de yaşamaktan memnun olmadığını dile getirenlerin oranı yüzde 6,4’te kaldı.

Size göre İzmir’e özel yapan en önemli özellik nedir diye sorulduğunda ise katılımcıların yüzde 40,9’unun İzmir’in siyasal duruşuna, ideolojik altyapısına vurgu yapan ifadeler kullanmıştır. Yüzde 26,8’inin ise bu soruda coğrafi özelliklerini öne çıkardığı yüzde 15’inin ise ‘insan ilişkilerini’ temel alan cevaplar verdiği görülmüştür.

İZMİR’DEN GİDERİM ÇÜNKÜ…
İmkanınız olsa İzmir dışında bir kentte yaşamayı tercih eder misiniz sorusunda ise katılımcıların yüzde 68’i hayır, yüzde 31’i ‘evet’ demiştir.

İzmir dışında yaşamayı tercih edenlerin nedenlerine bakıldığında ise “İmkan olsa İzmir’i terk edebilirim” diyenlerin yüzde 44,5’inin ‘kentin kalabalıklaştığını ve buna bağlı olarak trafik, ulaşım gibi sorunların öne çıktığını dile getirmiş, daha sakin kentlere gitmek istediklerini ifade etmişlerdir.  İzmir’den vazgeçme nedeni olarak yüzde 17,3’ü ‘ekonomi, işsizlik’ gibi gerekçeler ifade ederken “yerel yönetimlerden memnuniyetsizliği, kentin gelişmemesini” dile getirenlerin oranı toplamda yüzde 18’i geçmiştir. Daha muhafazakâr bir şehirde yaşamak isterim diyenlerin oranı ise yüzde 4,3’te kalmıştır. Katılımcıların siyasal tercihleri üzerinden bakıldığında ise AK Parti tabanının daha çok ‘yerel yönetimlerden memnuniyetsizliği’ öne çıkardığı gözlemlenirken CHP tabanı ekonomi, işsizlik, MHP, HDP ve İYİ Parti tabanı ise kentin kalabalıklaşmasını, trafik ve ulaşım gibi kentsel sorunları öne sürmüştür.

İMKAN OLSA DA TÜRKİYE’DEN AYRILMAM: YÜZDE 57,2!
İmkânınız olsa Türkiye dışında bir ülkede yaşamayı tercih eder misiniz sorusunda katılımcıların yüzde 42,8’i ‘evet’ yüzde 57,2’si ‘Hayır’ yanıtı vermiştir.

Katılımcıların siyasal tercihleri üzerinden çapraz analiz yapıldığında ‘Hayır’ yanıtını yüzde 73,5 oranında AK Parti tabanının verdiği, Evet yanıtının ise en çok yüzde 57 oranında HDP tabanından geldiği görülmüştür. CHP, MHP ve İYİ Parti tabanında ‘Hayır’ cevapları az da olsa fazla gelse de bu partilerin tabanları bu soruda neredeyse ikiye bölünmüş görülmektedir.

Türkiye’den vazgeçme sebeplerine bakıldığında ise yüzde 46,1’in ekonomik şartlar, yaşam kalitesinin düşmesi, işsizlik ve çalışma koşullarının kötülüğü gibi yanıtlar verirken yüzde 40,5’i “Mevcut yönetim ve sistemi beğenmemesi, insan hakları, demokrasi, adalet gibi kavramlarda yaşanan aksaklıkları dile getirmişlerdir. Yüzde 11,9’u ise başka bir ülkede yaşamı tercih etme gerekçesi olarak ‘eğitim sisteminin kötü’ olması ve gericiliğin artması gibi gerekçeleri öne sürmüştür.

HEM İZMİR’DEN HEM TÜRKİYE’DEN VAZGEÇME ORANI…
Araştırmada İzmir dışında başka bir ilde yaşarım diyen yüzde 31,6’ının yüzde 38,4’ünün aynı zamanda imkân olsa Türkiye dışında bir ülkede yaşamaya hazır olduğu;  İzmir’den ayrılmayı düşünmediğini ifade eden yüzde 68,4’ün yüzde 55’inin ise Türkiye’den de ayrılmaya niyetli olmadığı tespit edildi

ZARRAP DAVASI’NDA TÜRKİYE İÇİN ENDİŞE TAŞIYORUM: YÜZDE 44,7
Araştırmanın yapıldığı tarihte gündemin sıcak konu başlıklarından biri olan ABD’de İran asıllı işadamı Reza Zarrap’ın tanıklığında, Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın tutuklu yargılandığı davanın gidişatına ilişkin endişeyi ölçmek isteyen İntegral  katılımcılara “Söz konusu davanın gidişatına dair Türkiye için herhangi bir endişe taşıyor musunuz?” sorusu yöneltti. Katılımcıların yüzde 44,7’si bu soruya ‘evet’ derken yüzde 40,9’u ‘Hayır, endişe taşımıyorum’ ifadesini kullandı. Yüzde 14,4’ü ise “Böyle bir davadan haberim yok” yanıtı verdi.

MAN ADASI BELGELERİNİ DUYMADIM: YÜZDE 26!
Zarrap Davası’nın devam ettiği süreçte ana muhalefet partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından ortaya atılan ve kamuoyunda Man Adası belgeleri olarak bilinen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakınlarının İngiltere’ye bağlı bu adaya para transferi yaptığına dair iddialara inanıp inanmadıkları soruldu. CHP Lideri Kılıçdaroğlu tarafından ortaya atılan iddiaların doğruluğuna inandığını söyleyenlerin oranı yüzde 45,7’de kalırken katılımcıların yüzde 27’si söz konusu belgelere inanmadıklarını ifade etti. İzmir metropol alanda yapılan araştırmaya katılanların yüzde 26’sının “Man Adası Belgelerini duymadım”  demesi araştırmanın en çarpıcı sonuçlarından biri olarak kayıtlara geçti.  İzmir’in merkezindeki dört katılımcıdan birinin “Kılıçdaroğlu’nun iddialarını duymadım” demesinin iktidarın medya üzerindeki gücü kadar toplumun medya tercihleriyle de bölünmüş olduğu gerçeğine bağlandı.

ADIGÜZEL:  İZMİR SİYASAL-TOPLUMSAL KUTUPLAŞMANIN MERKEZİ!
İntegral Araştırma Genel Müdürü Feride Adıgüzel yaptıkları araştırmanın son dönemde ‘Yaşanacak şehir, yaşayan şehir’ sloganlarıyla öne çıkan, başta İstanbul olmak üzere ülkenin geri kalanından nitelikli göç aldığı haber ve yorumlarıyla dikkatleri üzerine çeken kentin yaşayanlarına odaklandıklarını söyledi. İzmirlilerin İzmir’den ve ülkesinden yaşamaktan duyduğu mutluluğu ölçmek ve de mutlu değilse bunun nedenlerini görmek istediklerini anlatan Adıgüzel, “Son yıllarda CHP’nin ya da muhalefetin kalesi” gibi misyonları da taşımak durumunda kalan ve bu bakımdan siyasal-toplumsal kutuplaşmanın en net hissedildiği kentlerin başında gelen İzmir, tüm bu süreçlerden fazlasıyla etkilenmiş görülmektedir. Öte yandan araştırmanın trafik, ulaşım, çarpık kentleşme, otopark gibi kentsel sorunların en fazla hissedildiği metropol alanda yapılmış olmasına rağmen İzmir’de yaşamaktan memnunum diyenlerin oranının yüzde 80’i geçmesinin en önemli nedeni kentin siyasal ve toplumsal dokusuyla yakından ilişkilidir.İzmir’i özel yapan dahası İzmir’i İzmir yapan özellikler dediğimizde yüzde 40’ın üzerinde “siyasal, ideolojik” yanıtların verilmesi aynı zamanda Türkiye dışında bir yaşamı seçme gerekçesi olarak da benzer oranda bir ideolojik sebep bulunması araştırmanın önemli bulguları arasındadır. Her ne kadar üç İzmirliden biri imkan olsa başka bir kenti tercih etse de İzmir’i terk etmeye meyilli gurubun önemli bölümünün kentin giderek daha kalabalık, karmaşık bir hal almasını öne sürmesi genel memnuniyeti teyit eder niteliktedir” dedi.